In afwachting van... (2003)

 
Een documentaire drieluik over illegalen in de Penitentiaire Inrichting Tilburg; economische vluchtelingen, gelukzoekers en uitgeprocedeerde asielzoekers. Waarom kiezen mensen voor het onzekere bestaan in de illegaliteit? En in hoeverre draagt onze huidige aanpak bij tot een oplossing?

In Nederland verblijven naar schatting honderd- tot honderdvijftigduizend illegalen.
Het CDA, de VVD en de LPF hebben tijdens de afgelopen regeerperiode een beginselakkoord bereikt over een strenger immigratie- en asielbeleid. Illegaliteit wordt strafbaar; illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers moeten in vreemdelingen-bewaring worden gesteld. Voor de uitzetting van deze ongewenste vreemdelingen dient een nieuwe organisatie in het leven te worden geroepen. Het aantal cellen zal moeten worden uitgebreid. Of dit beleid in praktijk uitvoerbaar is, zal de toekomst moeten leren. Vooralsnog heeft de Nederlandse overheid moeite de 10 tot 12.000 illegalen die jaarlijks worden vastgezet, uit te zetten. Nog niet de helft van de illegale vreemdelingen in bewaring is bereid terug te keren naar het land van herkomst en verblijft hierdoor soms langer dan een jaar in veemdelingen-bewaring.

In de Penitentiaire Inrichting Tilburg verblijven ruim 500 ongewenste vreemdelingen. De meesten zijn op straat of tijdens een bedrijfscontrole aangehouden en bij gebrek aan papieren in bewaring gesteld. Bijna de helft heeft in het verleden een asielprocedure doorlopen, anderen zijn net in Nederland aangekomen of wonen en werken hier al jaren in de illegaliteit, hebben hier familie en soms zelfs kinderen. Van de drieduizend vreemdelingen in Tilburg is het afgelopen jaar ongeveer de helft op het vliegtuig terug naar huis gezet. De identiteit van de andere helft kon niet worden vastgesteld of er werd door de ambassade van het mogelijke land van herkomst geen laissez-passer afgegeven. De procedure neemt in die gevallen zoveel tijd in beslag, soms meer dan een jaar, dat langer in bewaring stellen binnen ons rechtssysteem niet meer gerechtvaardigd is. De rechter stelt ze op vrije voeten met de boodschap dat ze Nederland binnen 24 uur op eigen gelegenheid moeten verlaten. De meesten zetten hun illegale bestaan vervolgens in ons land of elders binnen de Europese Unie voort.

In de drie delen van elk 70 minuten komen deze illegalen, veelal jonge mannen uit Afrika, AziŽ en Oost-Europa aan het woord. Hun gesprekken met de terugkeerfunctionaris vertellen op een directe en persoonlijke manier over de wereld van de illegale vreemdelingen. Ze zijn meestal om economische redenen gekomen en hebben zoveel schulden gemaakt voor de reis naar het welvarende Europa dat ze niet zomaar terug kunnen keren. De familie wacht op hun geld. Bovendien betekent een berooide thuiskomst een enorm gezichtsverlies binnen de gemeenschap.

In drie delen uitgezonden in mei en juni 2003
 
Uitgezonden: mei 2003, VPRO, 3 x 70 minuten
Categorie: politiekmaatschappijbinnenland
 
 
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele.
Camera: Maarten Schmidt
Geluid: Thomas Doebele
 

Saraci in AlbaniŽ met oma en tante
Saraci in AlbaniŽ met oma en tante

Terug naar boven
 
© 2008 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: