God zij met ons Suriname, in de schaduw van het 8-Decemberproces (2008)

 
Een documentaire van Maarten Schmidt & Thomas Doebele over Suriname naar aanleiding van de rechtszaak over de Decembermoorden van 1982.

Schmidt & Doebele portretteren de bewoners van bejaardenoord Huize Margriet aan de Kwattaweg in Paramaribo. Toen vele generatiegenoten rond de onafhankelijkheid in 1975 naar Nederland vertrokken, verkozen zij te blijven in hun geboorteland. Ze maakten destijds deel uit van de gegoede klasse; ambtenaren, juristen, leraren en weduwen van notabelen. Na de geldontwaarding van de jaren negentig kunnen ze nog maar net rondkomen van hun destijds goede pensioen en zijn ze veelal afhankelijk geworden van hun kinderen in Nederland. Kijkend naar de beelden van de viering van de onafhankelijkheid, de aanvang van het strafproces en de herdenking van de 8-Decembermoorden, vertellen ze over het Suriname van weleer en hun ervaringen tijdens de turbulente geschiedenis van de 35 jaar jonge onafhankelijkheid van Suriname.

Parallel hieraan volgen Schmidt & Doebele de journalisten van het actualiteitenprogramma
In de Branding van het televisiestation Apintie. Ze gaan mee op reportage en brengen ons naar het nieuws, de politieke ontwikkelingen in het Suriname van vandaag. Desi Bouterse legt een krans bij zijn Monument van de Revolutie en propageert de strijd om zijn land uit de greep van ‘armoede en corruptie’ te halen. Minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking zegt tijdens zijn bezoek de resterende 91 miljoen euro gelden van de in 1975 overeengekomen ontwikkelingshulp toe en benadrukt de huidige ‘volwassen relatie’ tussen Nederland en Suriname. President Venetiaan belooft in zijn toespraak tijdens de onafhankelijkheidsviering ‘zonnige perspectieven’, maar helaas ook ‘donkere plekken aan de horizon’ voor het volk van Suriname: ‘Ons onafhankelijkheidsfeest vindt plaats in de schaduw van 8 December.’

De documentaire gaat vanuit de herinneringen van de bewoners van Huize Margriet via de berichtgeving en beelden op televisie als vanzelf over naar de redactie van het actualiteitenprogramma In de Branding, waar een jonge generatie journalisten verslag doet van het Suriname van vandaag.
 
Uitgezonden:04 december 2008, VPRO, 58 minuten
Categorie: zorgpolitiekmaatschappijbuitenland
 
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele.
Camera: Maarten Schmidt
Geluid: Thomas Doebele
 


Terug naar boven
 
© 2008 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: