De Gemeentelijke sociale dienst (1986)

Thomas Doebele, Dolf Fresen, Marjon Hekking, Maarten Schmidt
 
Een steeds grotere groep mensen in Nederland is geheel of gedeeltelijk afhankelijk van een uitkering. In Den Haag zijn de bezuinigingen, het invoeren van nieuwe sociale wet ten en het strenger optreden tegen eventuele fraude volop in discussie . De Gemeentelijke Sociale Diensten moeten het beleid van de regering uitvoeren en controleren . Om een beeld te geven van hoe het op dit moment in en om een Sociale Dienst toegaat, maakten Maarten Schmidt en Thomas Doebele twee documentaires op de Gemeentelijke Sociale Dienst in Leiden.

deel I: Recht of regel
In deze eerste film geven zij middels de aanvragen van de bezoekers een beeld van de G. S .D .als bedrijf, dat tot taak heeft het uitkeringsbeleid van de regering uit te voeren. In hoeverre is dit mogelijk en welke ruimte weten de Bijstandmaatschappelijk werkers binnen deze regelingen en richtlijnen te scheppen ? Hoe is de relatie van de Dienst met Den Haag?

deel II: Verdwaald in de zekerheid
In dit deel wordt dieper ingegaan op de mensen die gebruik maken van deze dienst. Wie zijn deze uitkeringsgerechtigden ? Bejaarden, schoolverlaters, werklozen , kunstenaars, alleenstaande moeders en vaders, mensen met schulden, mensen met ideeŽn die iets willen beginnen, enz. Welke zijn hun bestaansvoorwaarden en wat voor mogelijkheden hebben zij(nog) om onafhankelijk van een uitkering te leven? Wat kan de Dienst voor hun doen en hoe gaat de Bijstandmaatschappelijk werker met hen om?
 
Uitgezonden: maart 1986, VPRO, 2 x 60 minuten
Categorie: binnenlandgemeentemaatschappijpolitieksociaal drama
 
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele.
Camera: Maarten Schmidt
Geluid: Thomas Doebele

Met medewerking van:
Carrie de Swaan
Marjon Hekking
Dolf Fresen
 
 
© 2008 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: