Made in Holland wordt Dutch Design (2002)

 
De directie van Vredestein besluit in november 1999 de fietsbandenfabriek in de Achterhoek te sluiten en de productie te verplaatsen naar een lagelonenland. De loonontwikkeling, de verbeterde werkomstandigheden en de sociale voorzieningen hebben arbeid te duur gemaakt. Volgens directeur Mees Struijs is de productie van fietsbanden in Nederland niet langer rendabel: "Ik denk dat er over twee jaar in heel West-Europa geen fietsbandenfabriek meer over zal zijn. In India liggen de loonkosten op een kwart van die in Nederland. Dit is voor ons de enige manier om de productie van Vredestein fietsbanden veilig te stellen."
Made in Holland wordt voortaan Dutch Design.

De globalisering heeft ook de Achterhoek bereikt. Afstanden en culturen spelen geen rol meer, het gaat om de plek met de goedkoopste productievoorwaarden.
Een documentaire tweeluik van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over de sluiting van de Vredestein Fietsbandenfabriek in Doetinchem. Zij volgden het proces rond de sluiting van deze fabriek, de onderhandelingen met toekomstige partners en tenslotte het opstarten van de productie van een paar miljoen buitenbanden in een fabriek in India.
De laatste honderdvijfentwintig Nederlandse, Spaanse en Turkse werknemers zullen ander werk moeten zoeken of omgeschoold worden. Sommigen gaan met vervroegd pensioen en een enkeling keert voorgoed naar het vaderland terug. Ze kijken terug op hun arbeidsverleden bij Vredestein. Vaak zijn ze al vanaf hun veertiende jaar met hun vader mee naar de fietsbandenfabriek gegaan. Vredestein startte in 1934 de fabriek in de Achterhoek, een geschikte locatie vanwege onder andere de goedkope arbeidskrachten. Om tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende economische welvaart aan de toenemende vraag naar fietsbanden te voldoen, haalt Vredestein in de jaren zestig Spaanse en Turkse gastarbeiders naar Doetinchem. Concurrentie uit het Verre Oosten leidt tot reorganisaties in de jaren tachtig en negentig en onzekerheid onder de arbeiders. Tot tenslotte in Januari 2002 de Fietsbandenfabriek in Doetinchem voorgoed wordt stilgelegd.

Zuidoost-AziŽ heeft inmiddels de technische mogelijkheden en de goedkoopste arbeidskrachten om fietsbanden te produceren en het Westen lijkt afscheid te nemen van een generatie ongeschoolde arbeiders.
 
Uitgezonden: april 2002, VPRO, 2 x 58 minuten
Categorie: economiebinnenland
 
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele
Camera: Maarten Schmidt
Geluid: Thomas Doebele
 
 
© 2008 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: