Constant, Avant le départ (2005)

Constant, avant le départ
 
In de zomer van 2005 overleed Constant Nieuwenhuys (1920), een van de belangrijkste Nederlandse avant-gardisten van de afgelopen eeuw. Thomas Doebele & Maarten Schmidt filmden deze uitzonderlijke kunstenaar tijdens de laatste maanden van zijn leven. Constant was mede oprichter van Cobra (1948), bedenker van het futuristische New Babylon en keerde in de jaren zeventig terug naar de klassieke schilderkunst. Zijn onderwerpskeuze bleef eigentijds en geëngageerd: de Vietnamoorlog, hongersnood in Afrika en vluchtelingen uit Kosovo.

De makers volgen Constant met zijn stokoude hondje Tikus tijdens de dagelijkse gang naar het atelier. Hier is hij in zijn element. Hier is hij aan het schilderen, zingt hij Schubert - een lied uit die Winterreise - of speelt hij op het cimbaal. Hier ontvangt hij ook bezoek aan de grote tafel en schenkt hij witte wijn, omringd door zijn schilderijen, langs de muur op de grond. Zijn vrouw, Trudy van der Horst is zijn grote steun en toeverlaat, springt hem bij daar waar zijn geheugen hem soms in de steek laat. Constant legt de laatste hand aan Le Piège (de valstrik) en kijkt terug op zijn leven. Zijn herinneringen gaan over in archiefmateriaal van de nog jonge kunstenaar in de jaren vijftig, zestig en zeventig en het verleden komt weer even tot leven.

Een persoonlijke vertelling over Constant Nieuwenhuys tijdens de laatste maanden van zijn leven, bezig met de laatste details aan de horizon van zijn laatste schilderij.
 

€ 17.95  In winkelwagen

 
Uitgezonden:21 december 2005, VPRO, 80 minuten
Prijzen:Gouden Kalf
Categorie: portretkunstbinnenland
 
 
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele.
Camera: Maarten Schmidt
Geluid: Thomas Doebele
Productie: Nellie Kamer
 

Maarten, Thomas en Constant
Maarten, Thomas en Constant

Terug naar boven
 
© 2008-2024 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: