Politiek kun je niet eten (1997)

 
In Tigray, in het noorden van Ethiopie, is bijna geen familie zonder doden, vermisten of gewonden. De overlevenden van de jarenlange burgeroorlog en de hongersnood werken er onder uiterst primitieve omstandigheden aan de bouw van een enorme dam. Vijftienhonderd boeren, waaronder een vader, zoon en dochter die zojuist een kind gebaard heeft, sjouwen met zakken aarde en stampen met hun blote voeten het fundament aan van de dam. Het waterreservoir dat hierdoor ontstaat, zal naar verwachting twee, misschien zelfs drie oogsten per jaar mogelijk maken.
Ver weg in de hoofdstad Addis Abeba wordt op dit moment, na de feodale heerschappij van keizer Haile Selassie en de bloedige dictatuur van legerleider Mengistu, een aarzelend begin gemaakt met de democratie. Maarten Schmidt en Thomas Doebele filmden de huidige minister-president Meles Zenawi, een ex-minister en een journalist van de onafhankelijke krant 'The Reporter'. Zij vertellen ieder hun verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van Ethiopie.
Politiek gezien lijkt Ethiopie in een rustiger vaarwater terechtgekomen. Maar 'politiek kun je niet eten zoals brood,' zegt een invalide ex-soldate van het bevrijdingsleger in het droge noorden van Ethiopie. De makers laten zien dat de zieke moeder die een zoon en kleindochter tijdens de grote hongersnood in 1984 verloor, nog maar nauwelijks toekomt aan het begrip democratie. Haar voornaamste zorg blijft: 'Is er vandaag voldoende voedsel voor de kinderen?' Haar familie werkt intussen in ruil voor een dagelijks rantsoen graan aan de dam, die uitzicht moet bieden op een beter bestaan.
 
Uitgezonden: november 1997, Ikon/Novib, 52 minuten
Categorie: politiekoorlogbuitenland
 
Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele.
Camera: Maarten Schmidt
Geluid: Thomas Doebele
 
 
© 2008-2024 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: