Times Like Deese (2011)

 
Maarten Schmidt & Thomas Doebele gingen op zoek naar de oude bluesvertolkers en naar hun moderne opvolgers, de rappers en hiphoppers. Ze reisden naar de Mississippi-delta, de katoenvelden van het Amerikaanse Zuiden, de bakermat van de low blues. De bluesvertolkers vertellen over het verleden, het slavenbestaan, de discriminatie, de oorlog in Vietnam, Afghanistan, de huidige economische crisis en hun verwachtingen van Barack Obama.

Ze zien hun eerste zwarte president op de televisie en lachen om diens grap over de kosten van de nieuwe presidentiële helikoptervloot:“De helikopter die ik heb lijkt me voldoende. Ik heb nooit eerder een helikopter gehad. Misschien ben ik iets tekort gekomen.” Anderen zijn kritisch:
My President is black, with blood on his hands.
What’s this change that you talk about?
Blind Mississippi Morris Cummings hoort tot de oudere generatie, heeft de strijd om gelijke rechten aan den lijve ondervonden en is geduldiger: “Wellicht maken wij het nog niet mee, maar onze kleinkinderen en achterkleinkinderen krijgen meer kansen en zullen zich niet zoals wij hun hele leven op hoeven te werken uit de ellende.”
Oh, Mr. Obama, they make fun of you, they don’t wanna say it because you’re black,
They make fun of you, you’re on the wrong side of the track.
Mr. Obama, please don’t give up on the dream,
Yeah, I hope when the change comes, man, lord knows, you’ll still be on the scene

Maarten Schmidt & Thomas Doebele maakten een documentaire over de Amerikaanse samenleving van nu aan de hand van de vertolkers van de blues en de nieuwe generatie hiphoppers en rappers. Het zwarte commentaar op de Amerikaanse geschiedenis en politiek, de huidige crisis, de verwachtingen en teleurstellingen over de eerste zwarte president van de Verenigde Staten.

www.timeslikedeese.com
 
Uitgezonden:09 februari 2012, VPRO, 88 minuten
Categorie: muziekmaatschappijbuitenland
 
 
Filmfonds, Stimuleringsfondsen en VPRO, 2008 / 2009. © Filmcompagnie Maarten Schmidt & Thomas Doebele en Stichting Zig/Zag, Frank van Reemst.
 

Charlie Sayles
Charlie Sayles

Terug naar boven
 
© 2008-2024 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: