Marga Minco, de schaduw van de herinnering  (2010)

Marga Minco, de schaduw van de herinnering
 
In het indrukwekkende oeuvre van Marga Minco (1920) zijn de Duitse bezetting en het toeval van overleven terugkerende thema’s. De schrijfster heeft als enige van een orthodox-joods gezin de Tweede Wereldoorlog overleefd en haar herinneringen en ervaringen in haar verhalen en romans verwoord.

‘Het heeft lange tijd geduurd voor ik ertoe kon komen over mijn oorlogservaringen te schrijven. Vele keren heb ik me ertoe gezet en evenzovele keren heb ik het van me afgeschoven. Het was of iets me ervan weerhield, of ik bang was dat ik de personen die ik in mijn verhaal wilde laten herleven, tekort zou doen door over ze te schrijven. Maar ik ontkwam er niet aan.”

Uit: het nawoord van Marga Minco in Het bittere kruid, 46e druk 2007.

In deze documentaire van Maarten Schmidt &Thomas Doebele vertelt Marga Minco over wat haar en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Tijdens een aantal ontmoetingen met de schrijfster, thuis achter haar schrijftafel, vormen drie verhalen uitgangspunt voor de gesprekken: De Mannen, Het dorp van mijn moeder en Het adres. Het zijn drie beslissende momenten voor haar geweest: het besluit om te vluchten met achterlating van haar ouders, de vergeefse poging haar vader en moeder te behoeden voor transport uit Westerbork en na de oorlog het afscheid van de tastbare herinneringen aan haar familie. Deze bepalende momenten in het leven van een joodse familie tijdens de Duitse bezetting heeft Minco op uiterst sobere en indringende wijze in haar oeuvre verwerkt. Marga Minco, 90 jaar, zit nog dagelijks achter haar typemachine en vertelt over haar herinneringen, het schrijven en de werkelijkheid.


Korte Biografie Marga Minco

Marga Minco werd op 31 maart 1920 in Ginneken geboren als Sara Minco. Ze groeide op in een orthodox-joods gezin. Haar pseudoniem ontleende ze aan Marga Faes, een van haar schuilnamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voor haar debuutroman Het bittere kruid (1957) ontving ze de Vijverbergprijs (sinds 1978 de F. Bordewijk-prijs). Daarna verschenen o.m. de verhalenbundel De andere kant (1959), de roman Een leeg huis (1966), het jeugdboek Kijk ‘ns in de la (1976) en de novelle: De val (1983). In 1986 schreef Marga Minco het Boekenweekgeschenk De glazen brug. In 1999 ontving zij de Annie Romeinprijs. In 2005 werd haar gehele oeuvre bekroond met de Constantijn Huygens-prijs. Voor de jaarlijkse 4 Mei-lezing in 2008 schreef ze de voordracht Een sprong in de tijd. Haar meest recente verhalenbundel Achter de muur zal in april 2010 bij uitgeverij Bert Bakker verschijnen.
 

€ 17.95  In winkelwagen

 
Uitgezonden:23 april 2010, VPRO, 53 minuten
Categorie: sociaal dramaportretoorlogkunst
 
 
Samenstelling: Maarten Schmidt & Thomas Doebele
 

Marga Minco en Thomas Doebele
Marga Minco en Thomas Doebele

Maarten Schmidt en Marga Minco
Maarten Schmidt en Marga Minco

Terug naar boven
 
© 2008-2024 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: