Mongools goud (2014)

 
Meer dan de helft van de strijkstokken in de wereld zijn bespannen met het paardenhaar van witte hengsten uit Mongolië. De eigenzinnige cellist Ernst Reijseger gaat op zoek naar de Mongoolse muziekcultuur en dit ‘witte goud’. Hij bezoekt instrumentbouwers, paardenvioolspelers, zangers en herders op de steppen die de liefde voor hun paarden en hun rijke historie bezingen. In het economisch snel veranderende Mongolië staan de oorspronkelijke nomadencultuur en de jaarlijkse paardenslacht onder druk; de handel in de kostbare witte paardenstaarten is overgenomen door Chinezen, waardoor ze niet of nauwelijks meer te vinden zijn op de lokale markt.

De Morin Khuur, de tweesnarige paardenviool met een krul in de vorm van een paardenhoofd, speelt een belangrijke rol in de Mongoolse cultuur. Samen met de Mongoolse ‘long-songs’ gaan ze in deze documentaire een bijzonder muzikaal huwelijk aan met de gevarieerde muziekstukken en improvisaties van Reijseger en zijn cello. De regisseurs Thomas Doebele en Maarten Schmidt hebben het minutieus vastgelegd.

Op de traditionele muziekacademie in de hoofdstad Ulaanbaatar daagt Reijseger leerlingen uit te improviseren en hun grenzen te verleggen om ze een breder podium te bieden voor hun muzikale toekomst. Met de getalenteerde twaalfjarige zanger Tömör reist Reijseger af naar diens oom op de uitgestrekte steppen. Daar ontmoet hij de paardenherders en de hengsten met hun begeerde staarten.


NTR, Het uur van de wolf / Interakt

 
Uitgezonden:16 oktober 2014, NTR, 54 minuten
Categorie: portretmuziekbuitenland
 

Maarten Schmidt en Ernst Reijseger voor de Ger tent
Maarten Schmidt en Ernst Reijseger voor de Ger tent

De handel in paardenstaarten
De handel in paardenstaarten

Ernst Reijseger speelt op de muziekschool
Ernst Reijseger speelt op de muziekschool

Thomas Doebele voor Ger tent
Thomas Doebele voor Ger tent

Tomor zing met begeleiding een Long Song
Tomor zing met begeleiding een Long Song

Terug naar boven
 
© 2008-2024 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: