De Stelling Van Foreest, een schaakfamilie (2017)

Machteld van Foreest (8 jaar)
 
De zes kinderen Van Foreest zijn buitengewoon getalenteerde schakers, goed getraind en al vanaf jonge leeftijd actief in de professionele schaakwereld. Hun ouders vinden dat de reguliere basisschool de kinderen niet voldoende biedt om hun talent zo goed mogelijk tot bloei te laten komen. Ze geven thuisonderwijs en de hierdoor vrijgekomen tijd wordt benut voor een serieuze schaakopleiding. Hun aanpak heeft al het nodige resultaat opgeleverd.
Jorden (1999), de oudste, werd op zestienjarige leeftijd de jongste in Nederland geboren schaakgrootmeester. Vorig jaar zomer won hij met zeventien jaar het Nederlands Kampioenschap Schaken.
Zijn jongere broer Lucas (2001) zit hem op de hielen; hij werd in 2011 Nederlands kampioen in de categorie ‘jongens onder de tien jaar’ en neemt volgend jaar deel aan de Challengers-groep van het Tata Steel Chess Tournament. Jongste en enige dochter Machteld (2007) lijkt in het spoor te gaan van haar grote broers. Op zesjarige leeftijd werd ze Nederlands kampioen in de categorie ‘meisjes onder de tien jaar’ en ze geldt misschien wel als het grootste talent van de familie.
Het verhaal over de familie Van Foreest op weg naar de wereldschaaktop
 
Uitgezonden:26 juni 2017, VPRO, 55 minuten
Categorie: portretbinnenland
 

Nanne van Foreest, 8 jaar
Nanne van Foreest, 8 jaar

Jorden van Foreest, 16 jaar
Jorden van Foreest, 16 jaar

Machteld van Foreest, 8 jaar
Machteld van Foreest, 8 jaar

Tata Steel Chess, Jorden van Foreest, Magnus Carlsen (L) Loek van Wely (R)
Tata Steel Chess, Jorden van Foreest, Magnus Carlsen (L) Loek van Wely (R)

Terug naar boven
 
© 2008-2024 Maarten Schmidt & Thomas Doebele  Webdesign: Arnold Dikstaal  Webart: Thomas Schmidt Bezoekers: